Nå kan du ta privatflygereksamen hos Vegvesenet

  • 24/08/2018

Kilde:
Luftfartstilsynet.no

Luftfartstilsynet fortsetter det gode samarbeidet med Statens vegvesen. Fra og med 3. september kan teorieksamen for privatflygere tas ved hvilken som helst av landets om lag 70 trafikkstasjoner.

I forbindelse med et prøveprosjekt i vår ble norsk-engelske Russell Flynn (39) den første som tok elektronisk teorieksamen for privatflygere ved en av Statens vegvesens trafikkstasjoner.

Russell Flynn utenfor Risløkka trafikkstasjon i Oslo, rett etter at han hadde tatt siste PPL-eksamen. Foto: Privat

Han var godt fornøyd etter at eksamen var unnagjort. Både fordi han nå har bestått eksamen i alle ni fag og fordi han kunne gjennomføre eksamen innenfor åpningstiden til Vegvesenets trafikkstasjon på Risløkka i Oslo, en liten biltur unna der han bor.

– Jeg synes det er veldig praktisk at det nå er mulig å møte opp i trafikkstasjonens åpningstid, og bare ta ett eller noen få fag av gangen. Det passet utmerket for meg at jeg slapp det ekstra stresset det hadde vært med å være der til et fastsatt tidspunkt, for eksempel klokka 09, fastslår 39-åringen.

Først droneeksamen, nå privatflygereksamen

Samarbeidet mellom Luftfartstilsynet og Statens vegvesen startet for fullt med droneeksamen i 2017. Dette utvides nå til også å gjelde teorieksamen for privatflygersertifikatene PPL (Private Pilot Licence) og LAPL (Light Aircraft Pilot Licence), samt flytelefonistsertifikatet (Radio Telegraphy Licence, RTL).

Vegvesenets om lag 70 trafikkstasjoner er spredt over hele landet. Tidligere var det mulig å ta privatflygereksamen ved ti flyskoler i Norge, og fem-seks ganger i året på dager som var satt opp i god tid i forveien. Antall eksamenssteder har nå økt med cirka 700 prosent, mens man kan ta eksamen på drøyt 200 flere dager i året enn man kunne tidligere.

– Det nye samarbeidet med Vegvesenet gjør det enklere for eksamenskandidatene, for Luftfartstilsynet og for flyskolene. At vi dessuten går fra eksamen på papir til en ny og digital løsning, er også gunstig for alle parter, sier luftfartsdirektør Lars Kobberstad.

Nesten når som helst i åpningstiden

Helge Rossebø, flygerinspektør teori i Luftfartstilsynet, forteller at Statens vegvesen har vært veldig positive og behjelpelige når det gjelder Luftfartstilsynets ønske om kunne å tilby elektronisk teorieksamen for droneførere og privatflygere.

– Med en trafikkstasjon som eksamenssted kan man møte opp i åpningstiden, riktignok en viss tid før de stenger. Hvor lenge før avhenger av hvor mange eksamener man skal ta samme dag, forteller han.

Når det gjelder privatflygereksamen, var den gamle eksamensløsningen tungvinn for skoler, eksamenskandidater og Luftfartstilsynet. Det har derfor lenge vært et ønske fra alle aktører å få på plass en ny og digital løsning.

– Det har vi nå fått til. Med den nye eksamensordningen vil vi kunne tilby mye større fleksibilitet til skoler og kandidater. Skolene behøver ikke å legge opp kursene sine etter Luftfartstilsynets eksamensdatoer, men kan avholde kurs når det passer skolen og elevene. Elevene kan gjennomføre sin eksamen når det passer dem og de kan i større grad dele opp de ni fagene i mer passelige porsjoner, eksempelvis ett, to eller tre fag på samme dag. Jeg mener at dette vil bidra til at kandidatene i større grad består eksamen på første forsøk og at gjennomføringstiden reduseres, sier Helge Rossebø.

Fløy alene for første gang i år

Russell Flynn vokste opp i Birmingham i England. Som 13-14-åring ble han med i Air Training Corps (ATC), en britisk frivillighetsorganisasjon. En del av aktiviteten i en ATC er at pensjonerte militærflygere gir ungdommer luftsportsopplæring.

– Nå er jeg medlem av Flyklubben Øst i Østfold, og det er bare noen måneder siden jeg for første gang fløy helt alene i en Piper PA-28. Jeg har lenge drømt om å ta flysertifikat. Målet var å gjøre det før jeg fylte 30 år, men det er først nå jeg har fått mulighet til det. Jeg flyttet til Norge for ti år siden, og trengte noen år på meg før jeg følte at jeg kunne ta teorieksamen på norsk. Dessuten koster det jo en del å ta privatflysertifikatet, understreker Flynn.

Men nå er sertifikatet på plass. Det fikk Russell Flynn 13. august etter at han hadde gjennomført de siste obligatoriske flytimene.

X
X
X
X